A Snowbird Mountains hajnalban, Graham Megye, Észak-Karolina (2005.október 26)

Válogatott recenziók Harold Schiffman zenéjéről

Fordította: Juhász Szidónia

  Blood Mountain szvit (2008)
Ninnerella Variata (1956)
Nyitány egy komédiához (1983)
II. Szimfónia – Zene Győr városának (2008)
Branchwater variációk gitárra és zenekarra (1987)

… ez a gyönyörű zene… Harold Schiffman (sz. 1928) igazi amerikai romantikus. Mesteri módon megszerkesztett zenéje a végletekig tonális és mélyen lírikus (II. Szimfóniája műfajának egyik legszebb példája, amit valaha hallottam).

A 2008-ban íródott II. Szimfónia színtiszta melodikus állítások és csodás zenekari színek kiegyensúlyozott keveréke, az eredmény azonban ennek ellenére sem szentimentális vagy sablonos. Schiffman, az amerikai romantikus, egyúttal nagyon is egyedülálló szerző hazánkban. Zenéjében nem köszön vissza a nagy amerikai romantikus Pantheon egyetlen szelleme sem. Véleményem szerint Schiffmant lírikus vénája és eredeti dallamokat teremtő képessége teszi egyedivé és mindenki mástól különállóvá.

A Branchwater variációk gitárra és zenekarra (1987) […]. Koltai Katalin gitárművész előadása hozzáértő és kézben tartott. Játéka finom, könnyed és csábító. A lemez összes darabját őszintén élveztem hallgatni; még a némileg mogorva Nyitány egy komédiához (1983) címűt is – az egyetlent, ami egy romantikus előd, Arnold Bax műveit idézi. Ez azonban egyáltalán nem hátrány.

Tizenöt éves zenekritikusi működésem minden egyes évében felfedeztem olyan szerzőket, akik zenei karrierjüket teljes egészében a rivaldafényen kívül folytatták. Meggyőződésem, hogy ha több művet hallhatnánk e zeneszerzőktől, akkor sokkal nagyobb közönséget vonzanának. Harold Schiffman egyértelműen e „felfedezettjeim” sorába tartozik. Jó szívvel ajánlom zenéjét, és örömmel üdvözölném, ha gyakrabban hallhatnám (és őszintén remélem, hogy egy nap fogom is).
Paul Cook, American Record Guide (2009. május‑június)
Ismertető a North/South Recordings Kiadó N/S R 1050-es számú kiadványáról:
Harold Schiffman: Orchestral Works
 
   
 
    Harold Schiffman 72 perces lemeze olyan zenekari műveket tartalmaz, mint a szerző II. Szimfóniája, két variáció-sorozat (a rövid Ninnerella Variata és egy fantasztikus 16 perces mű gitárra és zenekarra, Branchwater variációk címmel), valamint a rövid, de annál hatásosabb Nyitány egy komédiához, és a Blood Mountain Szvit, a még ennél is színesebb és lenyűgözőbb dalciklus (R 1050) zenekarra meghangszerelt változata. Antal Mátyás karmester, a Győri Filharmonikus Zenekar, és Koltai Katalin gitárművész mindvégig profi előadást nyújtanak. Schiffman számos művét játszotta már a magyar zenekar, így a II. Szimfóniát a szerző külön nekik ajánlotta. Izgalmas zene, ugyanakkor jóval egyszerűbb, mint Schiffman művei általában; könnyen hallgatható és élvezhető mindegyik mű.
[Paul Turok] Turok’s Choice: The Insider’s Review of New Classical Recordings (2009. május)
Ismertető a North/South Recordings Kiadó N/S R 1050-es számú kiadványáról:
Harold Schiffman: Orchestral Works
 
 
 
  Alma-oratórium (2002) Harold Schiffman nemrégiben megjelent oratóriuma, a mezzoszopránra, kórusra és zenekarra íródott Alma (2002) minden komoly énekegyüttes repertoárjában helyet érdemel… Kathryn Stripling Byer Észak-Karolina hegyeiről szóló költeményeinek megzenésítésekor az ugyanarról a vidékről származó zeneszerző kedves népi elemeket vegyített nagyon kifinomult neoklasszicista zenével. Nem volt célja a melódiák gyönyörű egyszerűségét akadémikus eszközök mögé rejteni, és éppen a megoldásoknak ez a tiszta, őszinte módja teszi a 32 perces művet igazán elragadóvá.
[Paul Turok] Turok’s Choice: The Insider’s Review of New Classical Recordings (2004 nyara)
Ismertető a North/South Recordings Kiadó N/S R 1035-ös számú kiadványáról.:
Harold Schiffman: Alma, Prelude & Variations, Chamber Concerto No. 2
 
   
 
    Röviden: egy nagyon magas színvonalú kiadvány, mely jól megérdemelt elismerése egy kiváló zeneszerző szépen megírt, kommunikatív zenéjének. Érdemes többször meghallgatni!
Hubert Culot, MusicWeb International (2005. május)
Ismertető a North/South Recordings Kiadó N/S R 1035-ös számú kiadványáról.:
Harold Schiffman: Alma, Prelude & Variations, Chamber Concerto No. 2
 
 
 
  Capriccio (1959) Harold Schiffman (sz. 1928) a ’40-es években Roger Sessions-nél tanult a Berkeley Egyetemen, majd karrierje legnagyobb részét tanítással töltötte. 1983-ban a Floridai Egyetemről ment nyugdíjba. Úgy tűnik, a mai napig legaktívabb kiadója a North/South Recording alapítója, Max Lifchitz. Érdekes módon a nagyobb kiadók szinte teljesen mellőzik zeneszerzői munkásságát. E CD anyaga alapján felmerül a kérdés, hogy ez vajon miért van így.

A komoly hangvételű I. Vonósnégyes (1951) egy neoklasszicista stílusban íródott háromtételes mű, melyre jellemző a fiatalos lendület, a gazdag kontrapunktika és a világosan tagolt zenei forma. A nyitó tétel Walter Piston amerikai zeneszerzőt idéző barokkos stílust ötvöz szárnyaló romantikus lírikussággal. A második tétel sötét noktürnjének hangulatát egy könyörgő monológon kívül dramatikus hangvételű zenei anyagok is ellenpontozzák. A játékos karakterű fináléba egy kedves keringőt is becsempészett a szerző, szordinós hegedűre írva. Elismerésre méltó teljesítmény ez egy 23 éves zeneszerzőtől, aki közvetlenül a három éves katonai szolgálata előtt alkotta meg első vonósnégyesét. A mű első ízben lett CD-n megörökítve.

A 30 évvel később íródott II. Vonósnégyes (1981) letisztultabb, tonálisabb, észrevehetően személyesebb kifejezésmóddal. Két egymással ellentétes karakterű témából fejlődik ki a mű: az egyik kifejező és meleg hangú, a másik szarkasztikus és játékos. A versenyfutást idéző scherzo és a nyugodt, bitonális, Charles Ives-re emlékeztető ima meggyőző erővel kulminálódik a fináléban. A kvartett textúrája leginkább Sosztakovicsot idézi, amerikai színezettel. Harold Schiffman zeneszerzői technikája hibátlan, művei pedig - tiszta zenei gondolkodása révén - maradandó művészeti élményben részesítik a hallgatót. II. vonósnégyese az utóbbi idők egyik legjobb műve ebben a műfajban.

A CD anyaga egy rövid ráadással zárul, az 1959-ben íródott, rendkívül szórakoztató és vibráló temperamentumú Capricció-val. A magyar Auer Vonósnégyes gyönyörűen játszik, és a CD stúdiótechnikai szempontból is kiváló. Kellemes meglepetés, hogy a kvartettek fordított sorrendben szerepelnek a CD-n.
Allen Gimbel, American Record Guide (2006. május/június)
Ismertető a North/South Recordings Kiadó N/S R 1039-ös számú kiadványáról.:
Harold Schiffman: The String Quartets
 

 |   |   |   |   |   |   |   | 
 

Banner fotó: A Snowbird Mountains hajnalban, Graham Megye, Észak-Karolina (2005. október 26.) A honlap külön jelzés nélküli fotóit Jane Perry-Camp készítette.
Ha másként nincs jelezve, minden mű az Andres Kiadó gondozásában jelent meg (Tallahassee, FL 32315, USA).
Az Andres Kiadó által megjelentetett művek partitúrái és kottái megrendelhetőek a fenti címen, a reprodukció és a szállítás áráért.
Copyright © 2010 Harold Schiffman; Webmaster: Elsa Leslie, CABEL; Frissítve: 2010. január 7. 03:47